e bine sa sterilizam pisica

E bine să sterilizăm pisica?

E bine să sterilizăm pisica? Sterilizarea sau castrarea pisicii tale este modul responsabil de a avea grijă de animalul tău de companie și este importantă atât din motive de sănătate, cât și comportamentale. Pisicile femelă pot intra în călduri și pot rămâne însărcinate la vârsta de patru sau cinci luni. Pisicile mascul pot impregna pisicile femelă în jurul acestei vârste.

Ce presupune sterilizarea și castrarea la pisici?

Sterilizarea este termenul obișnuit pentru efectuarea unei ovariohisterectomii la un animal feminin. Această intervenție presupune îndepărtarea uterului și a ovarelor. Această intervenție chirurgicală va face ca pisica să fie incapabilă să se reproducă.

Castrarea este termenul obișnuit pentru efectuarea unei orchiectomii la un animal masculin. Această procedură este adesea numită și castrare. În timpul intervenției chirurgicale, testiculele pisicii sunt îndepărtate, ceea ce face ca pisica să fie incapabilă să se reproduca.

De ce e bine să sterilizăm pisicile?

Sterilizarea sau castrarea pisicii tale nu numai că va preveni puii nedoriți, ci va avea și avantaje în ceea ce privește sănătatea și comportamentul. Castrarea pisicilor mascul la o vârstă fragedă poate preveni marcarea teritoriului cu urină. De asemenea e bine să sterilizăm și să castrăm pisicile pentru că se va elimina riscul de cancer testicular și se reduc comportamentele nedorite și periculoase. Masculii nesterilizați, care sunt lăsați să rătăcească pe afară, prezintă un risc mai mare de deces din cauza accidentelor de mașină și de contractare a bolilor precum leucemia felină și virusul imunodeficienței felin (FIV).

E bine să sterilizăm pisica deoarece pisicile nesterilizate prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer mamar mai târziu în viață, ceea ce poate fi fatal. Pisicile feminine nesterilizate vor intra, de asemenea, regulat în călduri, ceea ce poate fi neplăcut atât pentru pisică, cât și pentru proprietari.

Schimbări de personalitate

Există un mit conform căruia sterilizarea sau castrarea pisicii tale ar putea schimba personalitatea acesteia. Acest lucru este fals. Pisicile sterilizate sau castrate au aceeași personalitate după intervenție ca și înainte. De fapt, aceste animale pot fi chiar mai bune ca animale de companie după intervenție, deoarece nu mai simt nevoia de a-și căuta parteneri. Masculii pot prezenta mai puțin comportament agresiv și tendințe de rătăcire.

Atunci când îți sterilizezi sau castrezi pisica, discută cu medicul veterinar despre cantitatea de hrană pe care să o oferi după intervenție. Există dovezi care sugerează că pisicile pot lua în greutate după sterilizare sau castrare dacă li se oferă aceeași cantitate de calorii ca înainte de intervenție. Acest lucru se datorează, probabil, scăderii ratei metabolice.

Când se poate steriliza o pisică?

Majoritatea medicilor veterinari vor steriliza sau castra pisicile în jurul vârstei de patru sau cinci luni. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată mai devreme, când pisica este un pui, dar în general trebuie să aibă cel puțin două kilograme. E bine să sterilizăm pisicile din timp pentru a preveni cancerul mamar și căldurile la femele și caracteristicile sexuale secundare precum marcarea cu urină la masculi.

Dacă ai orice întrebări sau nelămuriri legate de sterilizarea sau castrarea pisicii tale, ar trebui să faci o programare la medicul veterinar. Ei sunt cea mai bună sursă de informații fiabile și actualizate despre deciziile medicale pentru pisica ta.

Intervenția chirurgicală de sterilizare sau castrare

Înainte de intervenție, pisica va trebui să fie mai întâi examinată și considerată suficient de sănătoasă pentru operație. Înainte de anestezie, poate fi prudent să se efectueze teste de sânge preoperatorii pentru a asigura o funcționare sănătoasă a organelor. Întreabă medicul veterinar dacă acest lucru va fi inclus în intervenția chirurgicală.

În timpul procedurii, pisica ta va fi plasată sub anestezie generală și i se va plasa un tub endotraheal, sau anestezia poate fi administrată prin infuzie intravenoasă. Pisica va fi monitorizată constant cu un puls oximetru, EKG, CO2 end-tidal, sonda de temperatură și monitor de tensiune arterială, la fel cum sunt monitorizați oamenii sub anestezie. Întreabă medicul veterinar dacă ai vreo întrebare sau nelămurire legată de anestezie.

Intervenția chirurgicală de sterilizare la pisicile femelă

Pisicile femelă vor suferi o procedură abdominală deschisă. Se va face o incizie în abdomen, iar ovarele și uterul vor fi îndepărtate. Suturile vor fi folosite pentru a închide incizia abdominală. S-ar putea recomanda un guler pentru a împiedica pisica să interfereze cu suturile care, de obicei, trebuie ținute timp de 10 până la 14 zile. Pisica va primi medicamente pentru durere pentru acasă și va trebui ținută liniștită cel puțin o săptămână.

Pisică care poartă guler de protecție după operația de sterilizare
Pisică care poartă guler de protecție după operația de sterilizare

Intervenția chirurgicală de sterilizare la pisicile mascul

Pentru masculi, incizia chirurgicală se face în scrot, iar testiculele sunt îndepărtate. De obicei, inciziile pentru castrare la pisici sunt lăsate deschise pentru a se vindeca singure, ceea ce încurajează drenajul și accelerează vindecarea. Pisica va primi medicamente pentru durere postoperatorie.

Îngrijirea la domiciliu după intervenția chirurgicală

Medicul veterinar va observa și va monitoriza pisica timp de câteva ore sau peste noapte după intervenția chirurgicală pentru a se asigura că este în siguranță să plece acasă după anestezie și intervenția chirurgicală. Pisica poate fi puțin obosită sau dezorientată în prima noapte acasă, dar ar trebui să revină la normal dimineața. Medicul veterinar îți va oferi instrucțiuni detaliate de externare privind modul de îngrijire a pisicii tale după intervenție. Activitatea va trebui limitată și medicamentele pentru durere administrate în majoritatea cazurilor pentru câteva zile.

Ar trebui să verifici zona intervenției chirurgicale pentru umflături, roșeață, scurgere sau suturi lipsă în zilele care urmează după intervenția chirurgicală. Complicațiile pot apărea dacă animalele de companie sunt prea active în perioada postoperatorie sau dacă ling sau mușcă inciziile.

Concluzie

E bine să sterilizăm pisicile pentru protejarea sănătății și fericirii acesteia. Este, de asemenea, imperativ să ajutăm la reducerea populației de animale nedorite. Deși acestea sunt intervenții chirurgicale majore, pisica ta va fi protejată de probleme de sănătate și comportament care ar putea afecta drastic viața ei.

Dacă bănuiești că animalul tău de companie este bolnav, sună imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultă întotdeauna medicul veterinar, deoarece el a examinat pisica, cunoaște istoricul sănătății și poate face cele mai bune recomandări pentru animalul tău. 

Vezi și: Cât De Des Intră Pisicile În călduri?

Scroll to Top