Sigur te-ai întrebat când și cât de des facem baie pisicii? Pisicile sunt cunoscute pentru faptul că se spală și se curăță singure. În cea mai mare parte, ele fac o treabă bună în menținerea igienei lor. Majoritatea pisicilor nu au nevoie de băi frecvente. Cu toate acestea, există anumite situații în care o pisică poate avea nevoie de puțin ajutor suplimentar în ce ține de igienă. Cu excepția cazului în care există o problemă, și vom acoperi asta mai târziu în articol, probabil nu va trebui să facem baie pisicii.
Așadar, cât de des ar trebui să facem baie pisicii? Așa cum se întâmplă adesea în cazul sfaturilor despre animale de companie, depinde de nevoile animalului dvs. în parte, dar există câteva orientări generale de luat în considerare.
De ce, în general, pisicile nu au nevoie de baie
De fapt, baia regulată este inutilă pentru pisici și poate chiar să le afecteze sănătatea. Pisicile sunt animale foarte curate care, în mod obișnuit, se îngrijesc singure zilnic. Acest proces de îngrijire le ajută să se mențină curate și sănătoase fără a avea nevoie de băi suplimentare din partea unei persoane. De fapt, îmbăierea unei pisici prea des poate usca pielea, provocând iritații și alte probleme de sănătate. Prea multe băi pot provoca iritații ale pielii, cauzând mâncărime și disconfort și eventual, ducând la infecții dacă nu sunt tratate.
Pisicile sunt animale foarte exigente și foarte bune la a se menține îngrijite. Mai important, majoritatea pisicilor nu îndrăgesc apa și vor încerca să o evite, deci spălarea lor poate fi destul de stresantă atât pentru dvs., cât și pentru pisică. Prin urmare, majoritatea pisicilor nu necesită băi ca parte a rutinei lor de îngrijire.
Cât de des facem baie pisicii?
Regula generală este că pisicile au nevoie de maxim o baie la câteva luni (sau chiar mai puțin) cu excepția cazului în care se murdăresc sau miros neplăcut dintr-un motiv anume. Indiferent de motiv, ideal ar fi să nu îți speli pisica mai des de o dată la 4 până la 6 săptămâni. Nu îți spăla pisica mai des de o dată pe lună decât dacă faci acest lucru sub îndrumarea medicului veterinar.
Când și cât de des facem baie pisicii? Motive pentru care pisica ar avea nevoie să facă baie
Chiar dacă în general pisicile se curăță destul de eficient prin lins, uneori, o mână de ajutor din partea proprietarilor este de ajutor. Să vedem câteva motive pentru care ai putea dori să îți speli pisica:
Pisicile cu blană lungă
Perierea regulată a pisicilor cu blană lungă ajută la menținerea curată a blănii, dar baia poate fi de ajutor pentru pisicile a căror blană tinde să se încurce. Spălarea îndepărtează murdăria, uleiurile și alți iritanți ai pielii care se acumulează la unele pisici, în ciuda sesiunilor regulate de periere. Băile pot ajuta la prevenirea încâlcelii, o problemă frecventă întâlnită la pisicile cu blana lungă.
Reducerea scuamei
Spălarea regulată ajută la reducerea cantității de scuamă liberă din casa ta, ceea ce poate fi deosebit de util pentru cei care suferă de alergii. Scuama constă în particule mici care se desprind de pe pielea și blana animalului și pot provoca strănut și alte reacții alergice la oameni. Reducerea nivelurilor de scuamă este posibilă cu băi regulate pentru pisici, de preferat o dată la câteva săptămâni. În plus, spălarea unei pisici îi va oferi un mediu de viață mai curat și îi va menține blana moale și fără încurcături.
Probleme cu purecii
Purecii pot determina ca pisicile să se simtă rău și inconfortabil din cauza iritației pe care aceștia o provoacă pe piele. Spălarea regulată poate ajuta la eliminarea purecilor existenți, precum și la prevenirea infestărilor viitoare. Aceasta este una dintre principalele motive pentru care proprietarii de animale de companie se orientează către spălarea regulată a pisicilor lor.
Nu numai că spălarea calmează mâncărimea și iritația cauzată de purici, dar și ajută la menținerea sănătății generale a pisicii. Purecii sunt enervanți atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie și pot declanșa și probleme de sănătate grave dacă nu sunt tratați, inclusiv iritații ale pielii și chiar anemie în cazuri extreme. Spălarea poate elimina purecii existenți și poate preveni revenirea celor noi.
Acneea felină
Acneea felină este o afecțiune care poate fi tratată prin spălare regulată. Această tulburare a pielii este cauzată de foliculii de păr blocați care se pot infecta sau pot provoca inflamații ale pielii. Spălarea prietenului tău cel mai bun cu un șampon medicamentos special conceput pentru acneea felină poate ajuta la eliminarea semnelor precum roșeața, rănile și punctele negre.
Alergii cutanate
Un caz în care este esențial să îți speli pisica este atunci când suferă de alergii cutanate. Alergiile cutanate provoacă adesea mâncărime și disconfort sever, astfel că băile regulate pot ajuta la reducerea semnelor. Atunci când pisicile au alergii cutanate, de obicei, există mai multe semne pe care proprietarii ar trebui să le observe. Unele semne includ toaletarea excesivă sau linsul blănii, roșeața pielii sau pierderea blănii în unele locuri.
Dacă observi oricare dintre aceste semne la pisica ta, atunci este timpul să o duci la veterinar, care probabil va recomanda spălarea ca parte a unui plan de tratament pentru alergie. În timpul băilor cu șampon pentru pisici, alergenii sunt îndepărtați din blană, ceea ce poate ajuta la reducerea iritației pielii și la diminuarea inflamației.
Vârsta pisicii
Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, este important să menții obiceiurile lor regulate de îngrijire. Acest lucru include și îmbăiatul pisicii când ajunge la bătrânețe. Există câteva motive pentru care acest lucru este benefic și important pentru sănătatea și bunăstarea pisicii tale senior. Pisicile în vârstă s-ar putea să nu mai poată să se îngrijească la fel de bine ca atunci când erau mai tinere.
Faptul că facem baie pisicii poate ajuta la reducerea cantității de păr mort din blana lor, precum și la îndepărtarea oricărei murdării sau resturi care s-au acumulat de la ultima lor baie. Acest lucru te asigură că blana pisicii tale rămâne curată, sănătoasă și lipsită de încurcături și noduri care ar putea provoca iritații ale pielii sau infecții.
Băile regulate pot ajuta, de asemenea, la prevenirea mirosurilor neplăcute, care pot deveni o problemă din cauza obiceiurilor de igienă reduse la pisicile mai în vârstă.
Pisica a intrat în contact cu ceva urât mirositor
Cât de des facem baie pisicii? Mai des dacă companionul tău felin s-a rostogolit în ceva urât mirositor! Este important să iei măsuri și să-l speli cât mai curând posibil. Mirosurile neplăcute pot persista zile întregi dacă nu sunt îndepărtate destul de repede. Făcând pisicii tale o baie cu șampon special conceput pentru animalele de companie va ajuta la îndepărtarea atât a mirosului cât și a oricărui reziduu nedorit de pe blana lor.
Dar le place pisicilor să facă baie?
Fiecare pisică are personalitatea ei unică când vine vorba de băi. Unele pisici pot să se bucure de experiența de a fi spălate, să fie relaxate și să nu aibă nicio problemă cu apa și șamponul. În schimb, altele pot deveni foarte stresate și să se opună cu putere, manifestându-și dezacordul în moduri variate, de la încercarea de a scăpa, la sâsâit și chiar la zgâriat.
Dacă pisicii tale nu îi place să facă baie, este important să abordezi îmbăiatul într-un mod lent și delicat. Introducerea lor treptată la ideea de baie (cum ar fi să le permiți să miroase și să exploreze baia și cada înainte de a-i uda efectiv) poate ajuta la transformarea experienței într-una mai puțin traumatizantă pentru ei.
Concluzie
În concluzie, întrebarea când și cât de des facem baie pisicii, nu are un răspuns care să se potrivească tuturor cazurilor. Depinde de rasa pisicii, de condiția medicală și de nevoile generale de îngrijire. Cu toate acestea, ca regulă generală, pisicile trebuie spălate doar la câteva luni, cu excepția cazului în care se murdăresc și miros neplăcut.
Amintește-ți că, deși unele pisici sunt hidrofile, majoritatea pisicilor nu își doresc să fie udate.Fiți blânzi cu pisica voastră și abordați cu delicatețe momentul îmbăierii.