felinescu.ro
Când separăm pisoiașii de mamele lor?

Când separăm pisoiașii de mamele lor? Puii de pisică ar trebui să rămână alături de mamele lor timp de 12 până la 13 săptămâni pentru a se dezvolta corespunzător din punct de vedere fizic și comportamental.
Multe substanțe nutritive necesare startului unei vieți sănătoase provin din laptele mamei pisici. Dacă sunt înțărcați prea devreme, există riscul apariției unor probleme de sănătate viitoare.
Statul alături de mama lor timp de 12-13 săptămâni îi va ajuta pe pui să primească substanțele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă și completă. Acest lucru permite și mamei să înceapă procesul de învățare al puilor. Timpul suplimentar le oferă posibilitatea să se joace și să comunice cu frații și surorile lor, astfel încât să se adapteze ușor la noua lor casă.

Când separăm pisoiașii de mamele lor?
Mamele pisici încep de obicei să îi înțarce pe pui de la laptele lor în jurul vârstei de o lună. Aceasta nu înseamnă, însă, că acesta este momentul în care puii pot merge în noua casă. Luna următoare de viață este încă plină de lucruri esențiale pentru creșterea unui pui, chiar dacă nu consumă laptele mamei în întregime.
Cât timp alăptează puii?
Procesul de înțărcare obișnuiește să continue încă o lună până când puii sunt complet înțărcați, între opt și zece săptămâni de vârstă. În acest timp, puii vor mai suge din când în când la mama lor, dar vor începe și să consume hrană lichidă pentru pisoi.
Trebuie să treci treptat la hrana umedă pentru pisoi sau la hrana uscată pentru pisoi înmuiată în apă pe parcursul perioadei de înțărcare de patru până la șase săptămâni. Vei observa că puiul va consuma tot mai puțin lapte de la mamă și va mânca tot mai mult hrană pentru pisoi. Cu toate acestea, obișnuirea unui pui cu hrana uscată poate dura ceva timp, așa că nu ar trebui să fie forțată sau grăbită.

Ce să facem dacă nu există o mamă pisică
Dacă din diverse motive mama pisică nu există, puii pot primi în continuare nutriția necesară și pot duce o viață sănătoasă cu ajutorul oamenilor.
Puii hrăniți cu biberonul nu beneficiază de aceeași grijă din partea oamenilor ca cea pe care ar primi-o de la o pisică. Pisicile își învață puii abilități importante pe care noi, ca oameni, nu le putem duplica.
Îngrijirea puilor hrăniți cu biberonul implică un angajament mare de timp. Dacă adoptați un pui ce trebuie hrănit cu biberonul care nu are mamă pisică, pregătiți-vă să-i oferiți hrană, să-l stimulați la litieră și să-l curățați des.

Ce se întâmplă atunci când înțărcăm pisoiașii prea devreme?
Dacă un pui de pisică este luat de lângă mama sa și trimis într-o nouă casă prea devreme, pot apărea consecințe serioase pentru sănătate.
Probleme legate de creștere și dezvoltare
Primele săptămâni din viața unui pui de pisică sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătății și a corpului. Colostrul și substanțele nutritive din laptele mamei sunt responsabile pentru dezvoltarea oaselor puternice, sănătatea ochilor și dezvoltarea completă a organelor. Deci, dacă un pui este înțărcat prea devreme, crește riscul ca pisica să dezvolte probleme de sănătate ulterior.
Un pui separat de mamă prea devreme poate avea nevoie de suplimente nutritive și alte îngrijiri veterinare în primele etape ale vieții.
Probleme comportamentale
Pe lângă preocupările legate de sănătate, pot apărea și probleme comportamentale la puii care au fost separați prea devreme de mamele lor.
Pisica mamă învață puii lecții de viață și emană feromoni cu efect calmant pentru pisoiași. Puii care au fost separați de mamele lor prea devreme pot întâmpina dificultăți în a se îngriji singuri. Pot să nu știe cum să își acopere excrețiile în litiera cu nisip, pot să se joace prea agresiv, să nu știe cum să vâneze pentru hrană sau să prezinte alte probleme comportamentale.

Probleme în a se adapta la viața cu oamenii
Un pui de pisică îndepărtat prea devreme de mama sa poate întâmpina dificultăți în a se adapta la noua casă și familie. Crescând alături de mama și de frații săi reprezintă o parte esențială a socializării pisicilor. Fără o socializare adecvată la o vârstă fragedă, puiul ar putea deveni temător, sperios sau chiar agresiv.
Puiul ar putea să nu știe nici cum să comunice corespunzător cu alte pisici. Va trebui să petreci perioade semnificative de timp lucrând cu un pui care nu a petrecut suficient timp cu mama și frații săi. Acest lucru îi va ajuta să se adapteze la noua lor casă și să învețe comportamente adecvate.
Când separăm pisoiașii de mamele lor?
Ideal ar fi ca puii de pisică să meargă în noua lor casă în jurul vârstei de 12 săptămâni. În timp ce unii pui pot fi luați acasă mai devreme, cu cât aștepți mai aproape de 12 sau 13 săptămâni, cu atât puiul va avea o situație mai favorabilă. Șansele pisicii de a fi sănătoasă, educată și dezvoltată corespunzător cresc semnificativ dacă le acorzi timp suplimentar alături de mamă și frații lor.