Decizia de a adopta prima pisică este una foarte importantă, atât pentru tine, cât și pentru ea. Fie că te gândești să adopți o pisică sau tocmai ai adoptat una, acest tutorial a fost creat pentru a face ca relația ta cu aceasta să fie una durabilă, de calitate, astfel încât pisica ta să se simtă cu adevărat „acasă”.
Începe cu o listă de cumpărături
Adoptarea unei pisici noi este asemănătoare cu adopția unui bebeluș uman. Cu toate acestea, în cazul unei pisici, vei cumpăra o cutie de nisip în loc de o masă de schimbat.
Înainte de a aduce acasă pisica ta nouă sau pisoiul, sunt mai multe lucruri de colectat sau de cumpărat, astfel încât pisica ta să se simtă ca un membru al familiei și nu ca un vizitator. Fă acest lucru cu câteva zile înainte pentru a minimiza stresul pentru tine și pisică.
Pregătește „camera” noii tale pisici
„Camera pisicii” nu trebuie să fie neapărat o cameră separată, ci poate fi un dulap gol, un colț din dormitorul tău sau o baie puțin utilizată. Lucrul important este ca pisica ta nouă să aibă un loc pe care să-l poată numi „acasă”, unde să se retragă și să se odihnească.
Poate alege să socializeze voluntar cu tine și cu ceilalți membri ai familiei, dar pentru moment, las-o să decidă dacă să se ascundă sau să interacționeze. Ar putea dura câteva zile până la o săptămână sau mai mult, în funcție de istoricul său, dar răbdarea ta în acest moment va da rezultate. Primele zile în noua casă sunt foarte importante. Fă tot posibilul ca pisica ta să vadă noua casă ca fiind un mediu sigur și nestresant.
Pregătește-ți casa 🙂
Ai achiziționat esențialele de pe lista de cumpărături și ai pregătit „camera” pentru pisicuță?! Mai este doar un pas înainte de a aduce pisica acasă. Să îți asiguri casa împotriva pisicii pentru a preveni uzura și deteriorarea gospodăriei.
Trebuie să gândești ca o pisică și să descoperi ce i s-ar putea părea tentant de ros, mâncat, zgâriat sau dărâmat și să iei măsuri pentru e preveni eventualele distrugeri.
Prima zi acasă
Ai terminat toate pregătirile și în sfârșit a sosit ziua cea mare pentru a aduce acasă noua ta pisică. Deși toată lumea este entuziasmată, probabil că este mai bine să nu transformi acest moment într-un eveniment de familie. Noul tău micuț va fi probabil destul de stresat și fără să aibă o mulțime de oameni care să îi dispute atenția, mai ales dacă ai copii mici în casă.
Lasă pisica să inspecteze casa și nu o forța să stea în brațe. Dacă vezi că ceva nu îi place, nu insista! Creând un mediu relaxat te asiguri că pisica nu se va simți amenințată sau stresată. Pisica ta ar putea dezvolta și manifesta probleme de comportament și agresivitate dacă simte că noul mediu este ostil.
Vezi și:
Când separăm pisoiașii de mamele lor?
Ce iubesc pisicile?
Prima vizită la veterinar
Veterinarul va efectua o examinare fizică completă a pisicii tale pentru a verifica starea ei generală de sănătate. Aceasta poate include verificarea greutății, a stării pielii și a blănii, a ochilor, a urechilor și a dinților. În funcție de vârsta și istoricul medical al pisicii tale, veterinarul va recomanda vaccinările necesare pentru a o proteja împotriva bolilor comune.
- Veterinarul poate recomanda administrarea de tratamente antiparazitare pentru a elimina viermii intestinali sau pentru a proteja împotriva purecilor și a căpușelor.
- Dacă pisica ta nu a fost deja sterilizată sau castrată, este important să discuți cu veterinarul despre beneficiile acestei proceduri și să programezi o intervenție chirurgicală.
- Asigură-te că aduci la vizită toate informațiile relevante despre istoricul medical al pisicii tale și orice documente de adopție sau de la adăpostul de animale.
Fi atent la dieta noii tale pisici
Dieta pe care o primește o pisică în primele sale etape de viață va stabili ritmul pentru starea sa de sănătate și bine. Cunoștințele tale despre ingredientele hranei pentru pisici vor contribui nu numai la longevitatea, ci și la calitatea vieții pe care o dorești pentru noul membru al familiei.
Evită hrana ieftină ce conține un procent mare de cereale. Consumul de cereale poate duce la probleme medicale precum probleme ale rinichilor și a tractului urinar. Obișnuiește-te să studiezi etichetele atunci când cumperi un nou tip de mâncare. Pisicile sunt creaturi carnivore, deci, asigură-te că nu o hrănești cu mâncarea nepotrivită.
O sursă de apă curată și proaspătă este, de asemenea, vitală pentru starea de bine a pisicii tale.
Locul de dormit și litiera
Următorul pas după hrană și apă este o cutie de nisip. Este crucială pentru confortul și sănătatea noii tale pisici. Prin întreținerea cutiei de nisip a pisicii tale elimini problemele legate de miros și eventualele „nemulțumiri” ce pot duce la „accidente” în afara cutiei. Te întrebi de ce pisica ta face în afara litierei? O litieră murdară poate fi un bun motiv.
Alt aspect important în legătură cu prima ta pisică este „unde va dormi?” Veți împărți patul sau îi vei oferi o cușcă confortabilă, sau poate o combinație între cele două? Nu uita, în acest moment îți educi pisica și stabilești obiceiuri care cel mai probabil vor dura o viață întreagă.
Pisicile au nevoie de un loc pentru zgâriat
După „evitatul” cutiei de nisip, zgâriatul este principala cauză pentru care proprietarii își abandonează pisicile la adăposturi. De fapt, zgârierea este la fel de necesară pentru pisici ca și alimentația sau respirația. Ghearele pisicilor sunt cele mai importante instrumente pentru multe motive.
Asigură un loc de zgâriat și limitează pagubele aduse în casă. Majoritatea pisicilor înțeleg și apreciază locul lor special pentru zgâriat și nu provoacă stricăciuni.
Joacă-te cu noua ta pisică
Jocul este extrem de important pentru pisici din mai multe motive. Jocul oferă pisicii o modalitate de a-și consuma energia și de a face exerciții fizice. Este esențial să-și păstreze mobilitatea și să prevină obezitatea, care poate duce la probleme de sănătate. Jocurile interactive îi mențin mintea activă și îi oferă oportunitatea de a-și folosi instinctele de vânătoare și explorare. Acest lucru este crucial pentru sănătatea mentală și bunăstarea lor generală.
- Joaca de asemenea îmbunătățește legătura dintre pisică și proprietar. Oferindu-i atenție și interacțiune pozitivă în timpul jocului vei consolida relația și vei dezvolta încrederea ei în tine.
- Jocul poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății la pisici. Le oferă o modalitate de a se distra și de a se relaxa reducând astfel comportamentele nedorite legate de stres.
- Pisicile care se joacă în mod regulat sunt mai puțin susceptibile să dezvolte comportamente nedorite, cum ar fi zgârierea mobilierului sau marcatul teritoriului.
Spațiu pentru pisică în aer liber
Un mediu protejat în aer liber pentru pisică, cum ar fi o zonă îngrădită sau un „catio” (o terasă sau balcon îngrădit special pentru pisici), poate oferi o serie de beneficii pentru sănătatea și fericirea pisicii tale:
- Pisica ta poate explora mediul în aer liber fără a fi expusă la pericolele din afara casei, cum ar fi mașinile, prădătorii sau alți factori de risc. Un mediu protejat în aer liber oferă pisicii mai mult spațiu pentru a se mișca și a face exerciții fizice, contribuind la menținerea sănătății sale generale și la prevenirea obezității.
- Pisica ta poate fi stimulată vizual și olfactiv de mediul în aer liber, ceea ce îi poate îmbunătăți starea de spirit și starea de bine mentală. Accesul la mediul în aer liber reduce stresul și anxietatea pisicii tale, oferindu-i oportunitatea de a se relaxa și de a se simți mai în siguranță.
Asigură-te că mediul protejat în aer liber este securizat și sigur pentru pisică, cu garduri sau plase suficient de înalte și solide pentru a împiedica pisica să fugă sau să fie amenințată de potențiale pericole. De asemenea, oferă suficiente zone umbroase și apă proaspătă pentru a-i asigura confortul în timpul activităților în aer liber.
Pisica este noul membru al familiei
Pe măsură ce trece timpul, legătura cu noua ta pisică va deveni tot mai puternică, iar tu și familia ta veți considera pisica un membru valoros al familiei, mai degrabă decât un animal de companie.
Felicitări pentru că îți pasă atât de mult de pisica ta! Nu uita că te alături unui grup de oameni minunați și grijulii: grupul oamenilor ce iubesc pisicile.