Puii de pisică. Primele șase săptămâni de viață

Puii de pisică. Primele șase săptămâni de viață

Pentru puii de pisică, primele șase săptămâni de viață sunt sunt cruciale pentru dezvoltare. Ei vor crește și se vor dezvolta rapid, însă sunt susceptibili la numeroase amenințări. Acum, în afara uterului, un pui de pisică va avea nevoie de căldură, hrană și protecție împotriva bolilor infecțioase și paraziților (cum ar fi puricii).

Primele șase săptămâni de viață a puilor de pisică

Probabil că puii de pisică nu vor mai crește niciodată la fel de rapid cum o fac în această perioadă, iar să observi schimbările în dezvoltarea lor de la săptămână la săptămână este o experiență incredibilă.

Puii de pisică în prima săptămână de viață

În prima săptămână de viață, un pui de pisică de pisică nou-născut cântărește doar câteva grame și încape ușor în palma ta. Cordonul său ombilical va cădea în două sau trei zile, dar ochii și canalele urechilor sale nu sunt încă deschise.

Puii de pisică sunt foarte neajutorați la această vârstă, dar mama pisică cunoaște instinctiv nevoile lor. Ea îi hrănește, îi ține aproape pentru căldură și îi spală cu limba ei aspră, ceea ce stimulează digestia și îi ajută să urineze și să defecheze. Mamele pisici sunt foarte protective cu micuții lor și îi vor muta în altă locație dacă oamenii intră prea mult în cuib.

Dacă mama a fost vaccinată sau are imunitate naturală, puii vor primi aceeași imunitate în primele 24 până la 48 de ore prin colostru, iar aceasta va dura până când vor fi destul de mari pentru a primi vaccinurile pentru puii de pisică.

Nou-născuții vor cântări în medie 100 de grame la naștere și probabil o să își dubleze greutatea până la sfârșitul primei săptămâni. Este o idee bună să îi cântărești și să le monitorizezi greutatea pentru a te asigura că primesc suficientă mâncare. Sunt pur și simplu mici fabrici de procesare a hranei în acest moment, iar singurele lor activități sunt alăptarea, somnul și eliminarea deșeurilor. Nu există prea multă interacțiune socială la această vârstă, în afară de competiția pentru sânul preferat, unde vor suge în timp ce își masează mămica cu lăbuțele lor mici.

A doua săptămână

Puiul de pisică continuă să crească cu o viteză uimitoare, cu cel puțin 10 grame pe zi. Mama pisică ar trebui să primească hrană umedă de calitate pentru pisoi pentru a ajuta la reînnoirea nutrienților pe care îi pierde prin alăptare. Mai târziu, puii vor primi la aceeași hrană.

Ochii vor începe să li se deschidă și vor fi complet deschiși la nouă până la 14 zile de viață. Toți puii de pisică au ochii albaștri și vor rămâne așa timp de câteva săptămâni. Vederea lor va fi încețoșată la început, iar pupilele lor nu se dilată și nu se contractă ușor, așa că ar trebui să fie protejați de luminile puternice.

Pui de pisică. Primele șase săptămâni de viață
Pui de pisică. Primele șase săptămâni de viață

Săptămâna 3

Canalele urechilor vor fi complet deschise, dar simțul auzului se dezvoltă încă. Cu toate acestea, puii de pisică s-ar putea speria de zgomotele puternice. Urechile lor pot fi complet ridicate până la această vârstă.

Culoarea ochilor poate începe să se schimbe, de la albastrul comun la toți puii de pisică la nuanța de adult. Simțul mirosului va fi bine dezvoltat. Puii de pisică pot elimina voluntar acum, deoarece sistemul lor digestiv se dezvoltă. Mama pisică va continua să îi curețe până când învață abilitățile de igienă.

Nu te mira să auzi un pui de pisică începând să toarcă la această vârstă fragedă. Dinții de lapte vor începe să apară, iar mama pisică va începe să se gândească la înțărcare.

Săptămâna 4

Puii de pisică vor începe să stea în picioare undeva între a treia și a patra săptămână și vor încerca să meargă, deși primele lor mișcări vor fi foarte șovăielnice. Corpurile lor sunt neînchipuit de neajustate în comparație cu starea lor adultă ulterioară. Cozile lor sunt foarte scurte și „de tip băț”, iar capetele lor sunt disproporționat de mari pentru corpul și picioarele lor. Toate acestea se vor schimba însă pe măsură ce își vor „găsi echilibrul” și își vor începe plimbările.

Nu te mira să vezi puii de pisică scăpând din zona lor de cuib, în timp ce încearcă să-și extindă orizonturile. Ei vor interacționa și mai mult cu ceilalți pui din cuib, chiar până la punctul de a forma „alianțe”.

Puii de pisică vor continua să sugă în mod regulat. Este important să continui hrănești mama cu hrană de calitate, atâta timp cât ea alăptează puii.

Săptămâna 5

Puii de pisică vor umbla liber acum și își vor începe jocurile cu ceilalți frați ai lor. Ei își vor dezvolta un fel de independență, deși nu se vor îndepărta prea mult de mama pisică sau de ceilalți pui din cuib. Acesta va fi un moment foarte bun pentru ei să socializeze cu oamenii.

Puii de pisică pot primi acum mâncare umedă. Alege o marcă de hrană de calitate, cu o sursă de carne denumită ca prim ingredient (puiul este bun). Ideal ar fi să li se ofere aceeași hrană pentru pisoi ca și mamei pisici, deoarece puii se vor adapta rapid și vor mânca hrana mamei. Folosește o farfurioară mai puțin adâncă și așteaptă-te ca primele lor experiențe să fie dezordonate. Cu toate că mama pisică va încerca să îi înțarce, aceștia încă au nevoie de experiența alăptării pentru a-și satisface nevoile de supt.

Puii de pisică pot învăța acum și aspectele de bază ale litierelor. Ei au nevoie de o cutie mai mică și separată, ușor accesibilă și cu doar unul sau doi centimetri de nisip. O cutie de depozitare din plastic mai puțin adâncă sau un capac de cutie de pantofi ar putea funcționa pentru început. Așa cum bebelușii umani experimentează gustând totul, la fel vor face și puii de pisică. Dacă nu îi poți supraveghea în permanență, evită ingestia de substanțe dăunătoare folosind o litieră naturală, cum ar fi una făcută din coji de porumb, hârtie sau fărâme de lemn.

Săptămâna 6

Socializarea continuă pentru puii de pisică și acum sunt activi și plini de viață. Ei pot alerga, sări, juca și se pot distra pe ei înșiși și observatorii lor umani la nesfârșit. La fel de repede pot adormi la prima ocazie (a crește este o muncă grea), așa că ai grijă să nu îi lași să se obosească.

Puii de pisică vor urma exemplul mamei pisici în socializarea cu oamenii. Dacă ea are o relație confortabilă cu oamenii din viața ei, la fel vor avea și puii ei. Cu toate acestea, dacă puii nu sunt obișnuiți cu manipularea umană până la șase săptămâni, poate fi un proces lung și lent să îi antrenezi mai târziu. O astfel de pisică s-ar putea să nu fie niciodată o pisică de ținut în brațe.

În căutarea noului căminului

Puii de pisică bine socializați și complet înțărcați ar putea fi pregătiți pentru noile lor case în doar câteva săptămâni de acum înainte. Dacă ai așteptat ca puii să fie destul de mari pentru a fi adoptați, probabil că vei fi destul de entuziasmat în acest moment.

Totuși, răbdare! Amintește-ți că „pentru toate lucrurile bune merită să aștepți”. În circumstanțe ideale, puii de pisică nu sunt pregătiți pentru adopție până când au între 12- 13 săptămâni.

Vezi și: Când înțărcăm puii de pisică?

 

Scroll to Top