hranirea puilor de pisica

Hrănirea puilor de pisică. Cu ce hrănim puii de pisică?

Hrănirea puilor de pisică se face diferit față de hrănirea pisicilor adulte. Puii de pisică au nevoi nutriționale foarte diferite față de pisicile adulte. Acest lucru înseamnă că trebuie hrăniți cu alimente special concepute pentru puii de pisică. De cele mai multe ori pisica mamă se va ocupa de nevoile nutriționale ale puiului din ziua în care se naște până când acesta ajunge la aproximativ 4 până la 6 săptămâni. Un pui de pisică nou-născut orfan depinde complet de oameni pentru a primi nutrienții necesari.

Hrănirea puilor de pisică nou-născuți

Într-o situație ideală, mama puilor îi va alăpta în primele săptămâni. Nutrienții din laptele ei ajută puii nou-născuți să facă trecerea de la lapte la hrană solidă. Consumul acestor nutrienți importanți din laptele ei bogat în proteine ajută la formarea sistemului imunitar al puilor și oferă protecție împotriva bolilor.

Puii nou-născuți a căror mamă nu îi poate hrăni vor trebui hrăniți cu biberonul folosind un înlocuitor adecvat pentru laptele matern. Puii de pisică nou-născuți, de până la 4 săptămâni, ar trebui hrăniți cu o formulă de înlocuire a laptelui pentru pisici (comercială sau de casă).

alimentatia puilor de pisica cu biberonul
Hrănirea cu biberonul a unui pui de pisică orfan

Când să hrănești un pui de pisică nou-născut depinde de cât de des trebuie să mănânce. Puii de pisică sub 2 săptămâni trebuie hrăniți la fiecare 2 ore (cel puțin) comparativ cu pisicile mai în vârstă care pot mânca doar o dată pe zi. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la supra-hrănirea unui nou-născut. Când un pui de pisică este sătul, va înceta să mai mănânce. Puii de pisică cu vârsta între 2 și 4 săptămâni ar trebui hrăniți cu biberonul la fiecare 3 până la 4 ore. Pentru mai multe detalii despre când să hrănești un pui de pisică cu formula, consultă acest grafic de program de hrănire.

Hrănirea puilor de pisică de la 4 până la 5 săptămâni

Când un pui de pisică ajunge la aproximativ 4 săptămâni, de obicei este pregătit să înceapă să mănânce hrană solidă. Introdu hrana solidă treptat în dieta lor, amestecând puțină hrană conservată pentru pui de pisică cu înlocuitor de lapte pe o lingură. Poate dura puțin, dar în cele din urmă, puiul tău va fi suficient de interesat pentru a începe să lingă amestecul singur. Uneori ajută să freci ușor o cantitate mică de hrană conservată pe buzele puiului pentru a-i oferi o mostră. Nu grăbi niciodată acest proces. Un pui de pisică va începe să mănânce hrana solidă conform propriului său program. Perioada de timp poate varia de la un pui la altul.

Între timp, continuă să oferi înlocuitor de lapte cu biberonul pentru a te asigura că puiul își menține greutatea și primește toți nutrienții necesari. Cântărirea puiului de pisică în fiecare zi sau la câteva zile este un mod bun de a te asigura că acesta ia în greutate și se dezvoltă corect. Asigură-te că are la dispoziție un bol mic cu apă proaspătă odată ce puiul ajunge la vârsta de 4 săptămâni.

Hrănirea puilor de pisică de la 6 până la 8 săptămâni

Între 6 și 8 săptămâni, puiul de pisică ar trebui să fie înțărcat de la biberon și să fie trecut pe hrană solidă. În acest moment oferă-i doar hrană special formulată pentru pui de pisică. Este o idee bună să amesteci hrană uscată și conservată, astfel încât puiul tău să experimenteze ambele tipuri de hrană de la o vârstă fragedă. Pe măsură ce puiul tău crește, poți trece la o dietă complet uscată sau complet conservată. Ar trebui să hrănești un pui de pisică de această vârstă de trei până la patru ori pe zi, în funcție de apetitul său. Este important să păstrezi un bol curat cu apă proaspătă disponibil în permanență pentru a menține puiul hidratat.


Vezi și: Puii de pisică. Primele 6 săptămâni de viață


Hrănirea puilor de pisică de la 8 săptămâni până la 6 luni… și mai departe

Între 8 săptămâni și 6 luni, continuă să hrănești puiul de pisică de trei până la patru ori pe zi. Oferă-i doar hrană special formulată pentru puii de pisică. După ce puiul tău ajunge la 6 luni, poți reduce mesele la doar două pe zi plus câteva eventuale mici gustări sau recompense.

Între patru și șase luni apar dinții permanenți și cresc rapid. Introducerea jucăriilor de mestecat și a recompenselor sănătoase specifice puilor de pisică poate atenua problemele dentare. 


Vezi și: Îngrijirea dinților la pisici


Oasele și carnea crudă nu sunt recomandate deoarece pot sparge dinții și pot cauza constipație și blocaje interne. Oasele crude pot purta, de asemenea, bacterii care pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii.

Dacă alegi să oferi oase puiului de pisică, acestea ar trebui să fie întotdeauna crude și introduse treptat. Osul trebuie să fie suficient de mare încât puiul să nu poată băga tot osul în gură sau să înghită osul întreg. Doar unele oase mai mici sunt potrivite pentru puii de pisică, cum ar fi gâturile și aripile de pui crude. Nu hrăni niciodată puiul de pisică cu oase gătite, deoarece acestea se pot sparge în bucățele mici și ascuțite și pot cauza daune interne potențial fatale sau obstrucții intestinale. Supraveghează întotdeauna puiul de pisică atunci când mănâncă oase crude! 

Cea mai bună mâncare pentru hrănirea puilor de pisică

Când vine vorba de hrana pentru puii de pisică, calitatea contează. Alege numai hrană care a fost certificată ca hrană completă pentru puii de pisică. Aceasta înseamnă că hrana a fost testată pentru a se asigura că este corect echilibrată pentru nevoile în creștere ale puiului tău. Dacă ai adoptat un pui de pisică de la un adăpost, află ce mânca puiul anterior și continuă cu acea dietă pentru a evita tulburările stomacale.

Hrănirea puilor de pisică vagabonzi

Din păcate, primăvara și toamna, nu este neobișnuit să găsești un pui de pisică vagabond în curte sau pe stradă. Puii de pisică vagabonzi vor avea nevoie de aceeași hrană și același orar de masă ca puii crescuți acasă. Totuși ar trebui dus la un veterinar cât mai curând posibil pentru a determina vârsta și pentru a verifica existența paraziților care ar putea afecta creșterea animalului.

Cu ce hrănim un pui de pisică care are diaree

Scaunele lichide nu sunt normale la puii de pisică. Diareea la puii de pisică poate fi cauzată de paraziți, probleme alimentare sau ceva mai grav. Deoarece diareea la puii de pisică poate duce rapid la deshidratare, înlocuiește apa din formula puiului cu soluție de rehidratare fără arome pentru a-i furniza glucoza și electroliții necesari. Dacă puiul dezvoltă diaree, trebuie să-l duci la un veterinar cât mai curând posibil.

Alimente toxice pentru puii de pisică

Nu hrăni niciodată puiul de pisică sau pisica cu următoarele substanțe, deoarece sunt toxice:

alimente toxice pentru puii de pisica
Alimente toxice pentru puii de pisică – Felinescu.ro
  • alcool
  • ceapă
  • pudră de ceapă
  • usturoi
  • ciocolată
  • cafea sau produse cu cofeină
  • alimente mucegăite sau stricate
  • compost
  • avocado
  • aluat de pâine
  • aluat cu drojdie
  • struguri
  • stafide
  • coacăze
  • nuci (inclusiv nuci de macadamia)
  • sâmburi de fructe (de exemplu, sâmburi de mango, sâmburi de caise, sâmburi de avocado)
  • semințe de fructe
  • cocean de porumb
  • roșii
  • ciuperci
  • oase gătite
  • bucăți mici de oase crude
  • resturi grase/alimente grase
  • sare și legume tăiate grosier

Asigură-te că puiul tău de pisică nu are acces la ațele de ambalaj din jurul fripturilor rulate sau la tampoanele absorbante găsite sub carne atunci când sunt ambalate în tăvițe.


Vezi și: Substanțe și alimente toxice pentru pisici


Când trecem la hrană pentru pisici adulte

Este timpul trecem la hrana pentru pisici adulte când puiul ajunge la prima aniversare. Evită să lași mâncarea afară toată ziua pentru ca puiul să ciugulească. Astfel, este și mult mai ușor să monitorizezi cât de mult mănâncă. Dacă pisica ta nu mănâncă suficient; fie pentru că nu îi place mâncarea, fie din motive mai serioase de sănătate; vei ști rapid, astfel încât să poți face o schimbare și să contactezi veterinarul, dacă este necesar. Hrănirea la liber a pisicii (lăsarea bolurilor cu mâncare afară) poate duce și la supraalimentare și probleme de greutate pe măsură ce animalul de companie crește, așa că stabilirea unor ore de masă te poate ajuta să monitorizezi orice probleme.


Surse și documentație: wikipedia.org, dailypaws.com, kb.rspca.org.au
Imagini: canva.com

*La  felinescu.ro, muncim din greu pentru a oferi informații de calitate și precise despre comportamentul îngrijirea și sănătatea pisicilor. Cu toate acestea, informațiile prezentate pe acest site nu sunt menite să înlocuiască sfaturile, diagnosticul sau tratamentul oferit de medicul veterinar. Întotdeauna este bine să discutați cu medicul veterinar pentru recomandări personalizate și pentru a asigura cea mai bună îngrijire pentru pisica dumneavoastră.

Scroll to Top